bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler...
-2010
Bir Ayet bir teknoloji. Ayet kelimesi hem kelime olarak Kur’an-ı Kerim’de geçer, örneğin; ay ve güneşin Allahu Tealanın birer Ayeti olduğundan bahsedilir veya Musa as’ı Ayetlerimiz ile firavuna gönderdik denilir, hem Kur’an-ı Kerimin kendisi Ayetlerden oluşur. Ayet kelimesi ile Allahu Teala neyi kastetmekte, Ayet kelimesinin bilimsel anlamı nedir? İlahi kavramları ve düzeni anlamanız için Ayet kelimesinede bir açıklama getirme ihtiyacı duyduk sizlere hayırlı ve aydınlatıcı okumalar dileriz.
Ayet- yazılım
Ayetler birer yazılım programıdır, bilgisayarın ana işletim programından bağımsız çalışan, ama ona entegre edilebilinen programlar. Örneğin; bilgisayarınıza yüklediğiniz onca farklı program işletim sistemi ile gelmez, onlar bağımsız üretilir. O programları üretenler, o programları işletim sistemi ile çalışabilecek şekilde üretir, işletim sistemine yüklediğiniz zamanda işletim sisteminde bazı değişimlere sebep olur. Neye programlandılarsa işletim sisteminde onu gerçekleştirirler. Ayetlerde böylesine birer yazılım programı, ana işletim sisteminden bağımsız hareket eden, ama ana işletim sistemine (evren) yüklenildiğinde onu doğrudan etkileyebilen programlar.
Mucize nedir?
Evrenin işletim sistemi ölçü ve denge içinde programlanmış, yani aşırı uç olaylara izin vermeyecek şekilde tasarlanmış. Allah aşırılığı sevmez. Örneğin; bilgisayar programcıları bilgisayarı belirli ölçüler içinde hareket edecek şekilde üretir. Bunun en basit örneği; bilgisayarın ısı’sı belirli dereceye geldiği an fanlar devreye girer, ısı derecesi artmaya devam ettiğinde de bilgisayar kendiliğinden kapanır. Sisteme zarar gelmemesi için bilgisayar programcısı o bilgisayarın belirli sınırlar ve ölçüler içinde hareket etmesini ister. Evrenide bir bilgisayar gibi düşünmelisiniz. Evren bir hardware (maddeden) bir de software'den (yazılım) oluşur. Gördüğünüz tabiat, fiziki alem bunun hardware boyutu. Bunlar yaratıldıktan sonrada Allahu Teala bunlara bir yazılım yüklüyor ve eşya canlanıp harekete geçiyor. Bir bilgisayarın bir yazılımla canlanması gibi. Bu yazılımın içine yerleştirildiğiniz zamanda bunun dışına çıkamıyorsunuz. Bilgisayar veya cep telefonu yazılımının dışına çıkamıyor olmanız gibi. Mucize ne? Tam da bu, yazılımın dışına çıkıp sisteme müdahale etmek. Şimdi; eğer mucize olarak adlandırdığımız doğaüstü bir olayı bu işletim sisteminde vukuu bulmasını istiyorsanız, o zaman bunu ayrı bir program olarak sisteme yüklemelisiniz, çünkü sistemin kendisi buna müsade etmiyor. Allahta bunu yapmış, peygamberlerin ihtiyaçlarına göre sisteme sonradan yüklenebilecek programlar yazmış. Bu yazılım progamlarınada halk arasında mucize deniliyor. Özetlersek; mucizeler birer yazılım programı, ana sisteme sonrada yüklenen ve ana sistemde bazı arıza veya güzelliklere sebep olan programlar. Bir sisteme dıştan nasıl bir yükleme yapılır, bunun en güzel örnekleri peygamberlerin gösterdiği mucizeler. Örneğin; Musa as. "Andolsun biz Musa'ya apaçık dokuz mucize verdik" (İsra Süresi; 101). Musa as'a 9 tane farklı yazılım programı veriliyor, bunlardan beş tanesi şunlar; "Biz de, her biri ayrı ayrı birer mucize olmak üzere başlarına tufan, çekirge, haşarat, kurbağalar ve kan gönderdik" (Araf Süresi; 133). Bunlar neden ayrı bir program olarak verilmek zorunda, çünkü çekirge istilası, kurbağa, haşere gibi sahneler aşırı uç vakalar, evrenin kendi yazılımının asla izin vermeyeceği olaylar, yani o olayların vukuu bulunması isteniliyorsa o programlar dıştan ana sisteme yüklenmesi gerekiyordu. Ayette bahsedilen çekirge istilası, kurbağa, kan, haşere gibi olayların hepsi ayrı, ayrı yazılmış programlar. Bunları Allahu Teala bir yazılım programı halinde yazıyor ve Musa as’ın kullanımına sunuyor. Bu programlar ana bilgisayara yüklendiği anda, o yazılım bir virüs programı gibi işletim sistemin belirli kesimlerini felç ediyor ve o olayların oluşumunu tetikliyor.
Kur'an-ı Kerim, hayatımızı kolaylaştıracak kullanıma hazır yazılımlar